Program za ozdravitev sladkorne bolezni

  • Šifra artikla: 103
  • Cena z DDV: 27,95 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 26,55 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Preprečite in odpravite sladkorno bolezen

 

Če imate sladkorno bolezen, so vam verjetno povedali, da je vaše stanje neozdravljivo. Dolga leta je v konvencionalni medicini veljajo, da je v primeru sladkorne bolezni produkcija inzulina za vedno okvarjena. A kot nam v svoji prelomni novi knjigi pokaže dr. Neal Barnard, to preprosto ni res. Sladkorna bolezen ni več stanje, s katerim se morate sprijazniti. Ni treba, da se počasi in postopoma poslabšuje. Če ste sladkorni bolnik, je zdaj čas, da bolezen vzamete v svoje roke – in ozdravite. Ta knjiga predstavlja popolnoma novo metodo za preprečevanje, nadzor in popolno ozdravitev sladkorne bolezni. 

 

Dr. Barnard je s serijo raziskav dokazal, da je mogoče popraviti celično odzivnost na inzulin in ozdraviti sladkorno bolezen. Z upoštevanjem njegovega znanstveno podprtega programa, ki spreminja življenja, boste lahko svoj krvni sladkor nadzirali trikrat bolj učinkovito kot s klasično dieto za sladkorne bolnike.

 

S programom dr. Barnarda boste lahko čez cel dan jedli redne obroke, ti pa bodo sestavljeni iz štirih novih skupin živil: zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric in stročnic. Nove prehranjevalne navade bodo izboljšale odzivnost vašega telesa na inzulin, zato bodo izginili tudi simptomi sladkorne bolezni.

 

»Knjiga dr. Barnarda ni prav nobeno pretiravanje. S pravo prehrano je znake in simptome sladkorne bolezni mogoče ozdraviti in za to ima dokaz.« -JENNIE BRAND-MILLER, dr. med., profesorica človeške prehrane na Univerzi v Sidneyu, Avstralija, in soavtorica knjige The New Glucose Revolution

 

“Verodostojno znanstveno delo dr. Barnarda predstavlja pomemben mejnik na področju zdravljenja sladkorne bolezni. Z revolucionarnimi zaključki in presunljivo jasnostjo – predvsem pa z enostavno in zdravo prehrano, ki jo priporoča – bo ta knjiga prinesla upanje mnogim.” -HANS DIEHL, specialist javnega zdravja, predstojnik Lifestyle Medicine inštituta v Loma Linda, Kalifornija, in direktor mednarodne organizacije Nutrition Research Foundation

 

 

“Dr. Barnardova odlična knjiga nam jasno predstavi številne prednosti prehranjevanja, ki ga priporoča v svojem programu.” -WILLIAM C. ROBERTS, dr. med., glavni urednik American Journal of Cardiology, in izvršni direktor na Baylor Heart and Vascular inštitutu v Dallasu, Teksas

 

 Z natačnim upoštevanjem dr. Barnardovega programa lahko:

 

  • zmanjšate odmerke vaših zdravil, ali pa jih celo popolnoma ukinete
  • zmanjšate vaše tveganje za pojav zapletov, povezanih s sladkorno boleznijo
  • dosežete dodatne zdravstvene koristi v obliki izgubljenih odvečnih kilogramov, nižjega holesterola, normalnega krvnega tlaka in več energije
  • uživate v okusni hrani in radodarnih porcijah

 

O avtorju:

 

 Dr. Neal Barnard je ustanovitelj in predsednik Zdravniškega odbora za odgovorno medicino, nepridobitne organizacije s sedežem v Washingtonu. Namen odbora je promovirati preventivno medicino, pravilno prehrano in višje standarde v raziskovanju. V  prostorih v Washingtonu opravljamo raziskave učinkov prehrane na različne zdravstvene težave.

 

zdravnik dr. Neal Barnard

 

Njegove raziskave so objavljene v revijah Scientific American in American Journal of Cardiology ter v drugih pomembnih publikacijah. Dr. Barnard je napisal več kot deset knjig, med drugim Foods That Fight Pain in Food for Life, Power Foods for the Brain, The Cancer Survivor’s Guide. V slovenskem jeziku je izšla že njegova knjiga Rešite se zasvojenosti s hrano: http://www.zalozba-planet.si/2/productID=4757 Pogosto predava po vsej državi, sicer pa je izredni profesor na medicinski fakulteti George Washington v Washingtonu D.C., kjer tudi živi.

 

Vsebina:

 

UVOD: NOV PRISTOP K SLADKORNI BOLEZNI

 

PRVI DEL: ZNANSTVENI PREBOJ

Nova spoznanja

Popolna ozdravitev sladkorne bolezni tipa 2

Revolucija na področju sladkorne bolezni tipa 1

 

DRUGI DEL: PROGRAM

Novi čudežni jedilnik

Kako začeti

Zdrava telesna teža

Kako spremljati svoj napredek

Popolna prehrana v nepopolnem svetu

Reševanje težav

Katera prehranska dopolnila jemati?

Telesna aktivnost

 

TRETJI DEL: CELOSTNO ZDRAVJE

Zdravo srce

Zdravo živčevje, oči in ledvice

Navodila za zdravnike

 

JEDILNIKI IN RECEPTI

DODATEK 1: ZDRAVILA ZA SLADKORNO BOLEZEN

DODATEK 2: SESTAVINE, KI JIH MORDA ŠE NE POZNATE

DODATEK 3: VIRI

OPOMBE

 

Odlomki iz knjige:

 

Knjiga temeljni na pomembnih znanstvenih spoznanjih, ki so bila dokazana v preteklih letih. Skupaj z mojo raziskovalno skupino, ki sta jo finančno podprla Ameriški inštitut za zdravje in Organizacija za izobraževanje in raziskave o sladkorni bolezni, in skupaj z dognanji drugih raziskovalcev, smo popolnoma preoblikovali prehranski pristop k sladkorni bolezni. Če je bila vaša izkušnja s sladkorno boleznijo povezana z vedno večjimi odmerki zdravil, naraščajočo telesno težo in čedalje večjim tveganjem za različne zdravstvene zaplete, se boste lahko vse to naučili zaustaviti.

 

Naj poudarim, da vam ne bo treba šteti kalorij, omejevati vnosa ogljikovih hidratov, ali se držati majhnih porcij. Pravzaprav se lahko vedno najeste do sitega. Če vas med obroki zgrabi lakota, lahko brez zadržkov pojeste še več. Namesto količine se bomo rajši osredotočili na vrsto hrane, ki jo jeste. Kot boste kmalu videli, je to najbolj pomemben dejavnik.

 

V seriji raziskav, ki jih je naša raziskovalna ekipa izvedla v sodelovanju z Univerzo Georgetown in Univerzo George Washington v Washingtonu, smo dokazali, da lahko večina sladkornih bolnikov dramatično izboljša svoje zdravje in doseže veliko več kot le upočasnitev neizogibnega poslabšanja bolezni. Uravnajo lahko svoj krvni sladkor, izboljšajo odzivnost celic na inzulin in zmanjšajo ali celo popolnoma ukinejo odmerke zdravil – vse to z nekaj preprostimi spremembami svojih prehranjevalnih navad. Ravno obratno kot pri konvencionalnih zdravilih so “stranski učinki” novih prehranjevalnih navad pozitivni: izguba odvečne telesne teže, zmanjšanje vrednosti holesterola v krvi, nižji krvni pritisk in povečan nivo energije.

 

Kot verjetno veste, so uradna priporočila zelo cenjena in upoštevana. Držijo se jih milijoni ljudi, ki bi radi izboljšali svojo sladkorno bolezen in zato upoštevajo različne sezname in kuharske knjige, ki izhajajo iz teh priporočil. Žal se vse prepogosto ponovi enaka zgodba: kljub trudu in najboljšim namenom se bolezen sčasoma poslabša.

 

 

Ta program je prava revolucija tega, kako gledamo na domnevno neozdravljivo bolezen. Sladkorna bolezen ni več zdravstveno stanje, s katerim je treba živeti. Ni treba, da se počasi in neizogibno poslabšuje. Če imate sladkorno bolezen, potem je čas, da ozdravite.

 

Vaše sladkorne bolezni ne bomo pozdravili namesto vas. Program je zasnovan tako, da vam pomaga razumeti vzroke sladkorne bolezni in kako jih lahko odpravite s spremembo prehrane in življenjskega sloga. Če nimate bolezni, a imate povečano tveganje, potem je ta program izjemno močna preventiva.

 

Večina sladkornih bolnikov se znajde na poti, ki vodi v vztrajno nabiranje kilogramov, počasno naraščanje krvnega sladkorja, vedno večje odmerke zdravil in čedalje hujše zdravstvene zaplete. Ozdravitev sladkorne bolezni pomeni zaustavitev in zasuk teh trendov v obratno smer. Če se borite s prekomerno telesno težo, se bo ta znižala – postopoma, a zanesljivo. Vrednost krvnega sladkorja, ki je naraščala, se bo zdaj zmanjšala. Tudi odmerki zdravil, ki so se v preteklosti povečevali, zmorejo zasuk v obratno smer. Simptomi, kot je nevropatija – bolečina v stopalih in nogah – se lahko izboljšajo ali celo izginejo. Težave s srcem se lahko odpravijo.

 

Sladkorna bolezen se pogosto ponavlja iz roda v rod, a to še ne pomeni, da vas čaka enaka diagnoza kot vaše starše, če so bili ti sladkorni bolniki. Sami lahko spremenite stvari.

 

Obširne populacijske raziskave so pokazale, da je sladkorna bolezen izjemno redka na Japonskem, Kitajskem, Tajskem in v drugih azijskih državah. Podobno redko se pojavlja v delih Afrike. Te raziskave so pokazale še nekaj drugega: ljudje iz omenjenih držav se niso niti približno prehranjevali po standardnih priporočilih za sladkorno bolezen. Niso se izogibali ogljikovim hidratom; škrobnata živila so jedli vsak dan. V Aziji in Afriki veljajo riž in druge žitarice, škrobnata zelenjava, stročnice in rezanci za osnovna živila. Raziskave so celo pokazale, da zaužijejo ljudje v teh državah neprimerno več ogljikovih hidratov kot ljudje v Severni Ameriki ali Evropi, pa je sladkorna bolezen tam kljub temu relativno redka.

 

V času trajanja raziskave smo od sodelujočih zahtevali, da popolnoma izločijo živila živalskega izvora in se držijo popolnoma rastlinskih jedi. Na koncu raziskave so se vsi sodelujoči stehtali. V samo 12 tednih je povprečna oseba izgubila dobrih 7 kilogramov. Vrednost krvnega sladkorja na tešče se je znižala za 28 odstotkov. Dve tretjini vseh sodelujočih, ki so jemali zdravila za sladkorno bolezen, je lahko v tem kratkem obdobju zmanjšala odmerek ali celo prekinila z zdravili. Vse to se je zgodilo brez omejevanja kalorij, porcij ali ogljikovih hidratov, in brez telesne aktivnosti. Omenjeni učinki so bili občutno večji kot pri kontrolni skupini, ki se je dosledno prehranjevala po uradnih priporočilih Ameriškega diabetološkega združenja (ADA).

 

Pri sladkorni bolezni tipa 2 sem vsako celico v telesu primerjal s ključavnico, natlačeno z žvečilko. Sodeč po raziskavah je ta primerjava presenetljivo točna. Delovanje inzulina je dejansko blokirano z nalaganjem nečesa v celicah: ne žvečilke, pač pa maščobe. Njihovo telo je inzulin proizvajalo normalno, tudi do mišičnih celic je ta pripotoval brez težav. A enkrat, ko je do tja prispel, ni imel pravega učinka. Mišične celice se nanj enostavno niso mogle popolnoma odzvati, ker so vsebovale koščke maščobe – podobno, kot postane ključ neuporaben, če je v ključavnici žvečilka.

 

Na Imperialnem kolidžu v Londonu so raziskovalci delali s skupino posameznikov, ki so se prehranjevali vegansko. Primerjali so jih s skupino podobno starih in enako težkih oseb, ki se niso prehranjevale vegansko. Ko so raziskovalci pri vsakem sodelujočem izmerili vsebnost intramiocelularnih lipidov v mečnih mišicah, je bila ta pri veganih kar 31 odstotkov nižja kot pri vsejedih. Vse kaže, da lahko prehrana vpliva na kopičenje maščobe v celicah in ga prepreči. Omenjene raziskave jasno in glasno kažejo, da kopičenje maščobe v celicah in težave, ki jih to povzroča, niso odvisne samo od genov. Vloga genov ni zanemarljiva, a nanje močno vpliva tudi prehrana, ki lahko dramatično spremeni potek dogodkov.

 

Če je vaš cilj popraviti neodzivnost vaših celic na inzulin, boste želeli iz prehrane izločiti ne le živalske maščobe, temveč tudi hrano z dodanimi rastlinskimi olji. Čiščenje živalske maščobe iz vaših celičnih »ključavnic« ne bo pomagalo, če jih boste nato ponovno zamašili z rastlinsko mastjo.

 

 

Sadje je izjemno bogato z vitamini in seveda ne vsebuje maščobe in holesterola. Veliko sladkornih bolnikov misli, da bo sadje samo zato, ker je sladko, povišalo njihov krvni sladkor. V resnici pa ima skoraj vso sadje – jabolka, banane, borovnice, češnje, klementine, pomaranče, breskve, hruške in večina drugega sadja – nizek GI. Izjema sta lubenica in ananas.               

 

Prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov je potencialna katastrofa za vsakogar, še posebej pa za sladkorne bolnike. Pogosto boste na tak način kratkoročno sicer izgubili kilograme, a se bodo ti hitro vrnili. Diete z malo ogljikovimi hidrati imajo tudi številne nepredvidljive posledice za zdravje. V raziskavah se je pri skoraj tretjini sodelujočih, ki so močno omejili vnos ogljikovih hidratov, občutno povišala vrednost LDL (“slabega”) holesterola. Nekaterim se je holesterol tako povišal, da so bili prisiljeni prekiniti sodelovanje v raziskavi.

 

Eden izmed pacientov, ki je sodeloval v naši raziskavi, je bil prepričan, da bo njegova zdravnica skeptična glede njegovih načrtov. Med zdravniškimi pregledi se nista pogovarjala o drugem kot o preiskavah krvi in predpisanih zdravilih. Na njegovo presenečenje je bila zdravnica navdušena, ko je izvedela za njegov prehod na vegansko prehrano. »To vam bo najverjetneje izjemno pomagalo,« je rekla. In res mu je. V 6 mesecih je izgubil 15 kilogramov, prenehal je z jemanjem enega od dveh predpisanih zdravil, njegovo zdravstveno stanje pa se je iz tedna v teden še izboljševalo. Njegova zdravnica ni imela nobene formalne izobrazbe s področja prehrane, a vsekakor je lahko prepoznala uspeh, ko ga je videla. Zdaj svetuje enak prehranski režim tudi ostalim pacientom s sladkorno boleznijo.

 

Jesti želite živila, ki imajo oboje: tako nizek GI kot tudi visoko vsebnost vlaknin. Če neko živilo ustreza prvemu kriteriju, to še ne pomeni, da izpolnjuje tudi drugega. Primer: polnozrnat pšenični kruh ima veliko vlaknin, a pšenica v njem povzroči hitro sproščanje naravnih sladkorjev v kri (ima torej visok GI). Če smo natančni, ima beli kruh (ki mu je bil odstranjen večji del vlaknin) praktično isti GI kot polnozrnati. Drugače je s polnozrnatim rženim kruhom, ki se prebavlja počasneje, njegovi sladkorji pa se v krvni obtok sproščajo počasi, kar pomeni, da je GI nizek.

 

Če vas pri novem načinu prehranjevanja ovira želja po nezdravi hrani, ne obupajte. Niste žrtev slabe vzgoje ali požrešnega karakterja. Dejstvo je, da ne hlepite po katerikoli hrani ali celo po hrani na splošno. Verjetno so vam všeč jabolka, pomaranče, banane ali šparglji, a se niste z njimi niti enkrat tolažili v stresnih trenutkih. Nikoli niste odbrzeli v najbližjo trgovino, ker ste enostavno morali pojesti cvetačo. Na sladkor, čokolado, sir ali meso ste se obrnili, ker so drugačni od ostalih vrst hrane. Imajo kemične učinke na možgane.

 

Živo se spominjam odziva enega od sodelujočih. Bil je jezen – jezen na vse njegove prejšnje zdravnike, ki so mu s takšno lahkoto predpisovali nevarna zdravila, ga operirali in mu zaračunavali ogromne vsote denarja, pri tem pa mu niso niti omenili koristi prehranskih sprememb. Ne le, da se je sodelujočim rastlinska prehrana zdela sprejemljiva, na splošno se jim je zdelo narobe, da zdravniki takšne možnosti ne ponudijo svojim pacientom.