Menihi maratonci z gore Hiei

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 24,00 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 24,00 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 

»Če sta duh in telo združena, ni nič neuresničljivo. Prizadevaj si doseči najvišje in univerzum bo nekoč tvoj!« je starodavna modrost tendaijevskih menihov, katerih osrednja in najpomembnejša religiozna praksa je – gorski maraton. In to ne eden. Menih, ki se odloči, da bo najvišje stanje duha dosegel s pomočjo tendaijevske prakse, naredi po strmih pobočjih gore Hiei nad starodavnim Kjotom v stotih dneh sto maratonskih razdalj. In ko opravi s prvim 100-dnevnim obdobjem, ga čaka obdobje sedmih let, v katerih bo pretekel tisoč maratonskih oziroma ultramaratonskih razdalj, saj bo v zadnjem 100-dnevnem obdobju vsak dan pretekel dvojno maratonsko razdaljo.

 

Športni dosežki teh svetih mož, ki po gorskih stezah tekajo oblečeni v starodavna oblačila in obuti v preproste, iz vrvi spletene sandale, so še toliko bolj neverjetni, če vemo, kako poteka njihova 'regeneracija: v vadbenih obdobjih spijo zgolj kakšne tri ali štiri ure na dan, obroki so skromni in strogo veganski, sestavni del vadbe pa so pogosti dolgotrajni najstrožji posti v popolni osami.

 Knjiga Johna Stevensa, Menihi maratonci z gore Hiei, je pripoved o izjemnih duhovnih možeh, ki bi prav lahko veljali za najboljše vzdržljivostne športnike našega časa, ki pa se ne ženejo za tako banalnimi nagradami, kot so pokali, medalje ali trenutek televizijske slave, temveč upajo na razsvetljenje tukaj in zdaj - na največ, kar lahko doseže človeško bitje. Hkrati pa nam Stevens, tudi sam budistični duhovnik in športnik, odstira skrivnostno okolje svete gore Hiei nad Kjotom, posebnosti budizma starodavne ločine tendai in zgodovino japonske religiozne kulture.

 

mehka vezava, 187 str.
Mere: 22x15 cm, 292 g

 

Mediji o maratoncih menihih:

 

http://svet24.si/clanek/zanimivosti/53abeebb759e3/napori-kot-si-jih-ne-morete-predstavljati