Sveta vojna pod črno zastavo

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 27,90 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 27,90 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Sami Moubayed je sirski zgodovinar, specializiran za zgodovino sodobne Sirije v obdobju pred oblastjo arabske socialistične stranke Baas, ko si je država še iskala svoje mesto v postkolonialnem svetu.  V pričujočem delu s pogledom daleč nazaj v zgodovino islama brska po ideoloških temeljih Islamske države in kalifata ter osvetljuje resnično naravo ISIS: od kod prihaja, kako se je lahko tako razbohotila in kaj lahko pričakujemo v naslednjih letih. Pri tem se opira na osebne pogovore s člani ISIS in z ljudmi, ki živijo na ozemlju Islamske države ter na poročila opazovalcev s terena.

 

Kdo so bile mračne figure v ozadju nastanka ISIS leta 2013? So bili to samo nekdanji pripadniki baasistične vojske Sadama Huseina, ki so po letu 2003 prešli v džihadistične vrste? Je ISIS nastala zaradi oklevanja Obamove administracije, da bi posredovala v sirskem konfliktu po letu 2011? Je ISIS otrok Irana, kot trdi sirska opozicija? Ima izvor v Turčiji in Saudovi Arabiji, kot trdijo v Teheranu in Damasku? Ali pa je ISIS kombinacija vseh teh dejavnikov, ki so ušli izpod nadzora, in je zdaj 'najemniška vojska', pripravljena delati za kogarkoli proti komurkoli? Resnice seveda še vedno ne poznamo – in morda bodo potrebna leta ali desetletja, da bomo dobili prepričljive odgovore.

 

Nekaj pa vseeno vemo: na pojav Islamske države ne moremo gledati zgolj iz črno-bele perspektive sveta, kakršen je nastal po 11. septembru 2001 in pred verižnim izbruhom 'arabskih pomladi'. Dogajanje preprosto ni tako zelo enoznačno, kot je videti iz zahodnega sveta. Potreben je veliko resnejši vpogled v prva leta muslimanske zgodovine, vpogled, ki bo bralcu omogočil razumeti srhljivo razmišljanje in početje samooklicanega 'kalifa', Abu Bakra al Bagdadija, in njegove ambicije, ki koreninijo globoko v daljni preteklosti. Prav v tej starodavni zgodovini bomo morda našli odgovor na vprašanje, zakaj se je leta 2014 pojavila ISIS in kaj nameravajo doseči njeni ideologi v prihodnjih letih.