• Šolski sistem kot glavna ovira na poti do veganskega sveta

  Datum: 15.06.2022 | Avtor: Administrator

  Že nekaj časa razmišljam o eni zelo pomembni temi, ki ima velik vpliv na naše življenje, delovanje Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, predvsem pa je odločilen pri  krutosti človeka  do živali in narave. Ko sem analiziral 20 let delovanja društva, trdim, da je ena izmed glavnih ovir v veliki meri lažni in neresnični učni program, kise vleče že stoletja.

   

  Namreč, šolski program nas od vrtca naprej,  preko osnovne šole,  srednje in fakultete uči, kako je pravilno jesti meso in piti mleko, kako je celo obvezno  otroka do tretjega leta starosti hraniti z mesom in mlekom. Pri verouku slišimo podobno, da kako nam je Bog dal živali za hrano in korist. Tako večina učiteljev, profesorjev, zdravnikov, politikov, duhovnikov s pomočjo medijev načrtno programirajo otroka do približno 20 leta starosti v nespoštljivega, uničevalnega in nasilnega človeka do soljudi, živali in narave in to tako, da smo ljudje prepričani, da je to resnica ter, da je to iz vseh vidikov pravilno. 

   

   

  Toda ne pozabimo tudi ti učitelji, profesorji, zdravniki, politiki in duhovniki so šli skozi ta neresnični in lažni učni program in tako učijo naprej. Res pa je, da se nekateri zaradi takšnih ali drugačnih dogodkov  prebudimo in sčasoma spoznavamo kaj je prav in kaj je resnica. Tako sem hvaležen za vsakega prebujenega znanstvenika, ki se trudi za očuvanje življenja v vseh oblikah. Namreč takšni so nam vsem lahko v pomoč. 

   

   Torej, možgane najmlajših tako rekoč »programirajo« v dojemanje, pri katerem so živali le stvari oz. surovine za različne izdelke ter, da nič ni narobe če ropamo, zastrupljamo in uničujemo naravo zaradi živinoreje in pohlepa po krvavem dobičku, da nič ni narobe s strašanskim mučenjem živali v poskusih, lovu in živinoreji.

   

  To so razlogi zakaj poskušam razumeti in nekako razumem ljudi, ki trdijo in sprašujejo: Zakaj pa bi verjeli nekim aktivistom in zaščitnikom živali, če pa ubijanje živali, množično živinorejo in prehranjevanje z živalsko hrano priporoča stroka in znanost ter dovoljuje zakonodaja?  Kot že rečeno je ta tako imenovana  stroka prav tako šla skozi ta lažni in nepravilni program. Torej je vprašanje za vse nas ali res verjeti vsem strokovnjakom in zakaj bi jim verjeli? Razen kot že rečeno nekaterim, ki so za življenje in niso v službi kapitala.    

   

  Cerkveno - državni sistem že skozi zgodovino zagovarjal ubijanje živali in uničevanje narave, človeštvo pa držal v nevednosti. Čeprav je bila resnica prisotna skozi vsa obdobja, je omenjeni sistem poskrbel, nekoč tudi z mečem, danes pa bolj prefinjeno preko učnega programa, državnega sistema in medijev, da laž postane »resnica«,  v katero danes verjame večina ljudi in tako živi. 

   

  Pravilen in resnici naklonjen šolski sistem, bi moral otroke učiti in usmerjati k miroljubnemu odnosu do vseh ljudi, vseh živali, narave in celotnega stvarstva. Kajti, kot posamezniki in kot človeštvo smo odvisni od dobre kondicije naše hraniteljice Zemlje in vseh njenih življenjskih oblik. Kako je v svetu danes?  Človeštvo je ponosno na svoje znanje, dosežke in t.i. znanost. Toda, kje je ostala modrost? 

  Le mala peščica ljudi, preko različnih življenjskih izkušenj  pride do drugačnega razmišljanja in odnosa do soljudi, živali in narave. Tako, da mi nekateri vemo, da to ni res, da je resnica drugačna, toda še vedno imamo obvezno izobraževanje kot si to želijo uničevalci življenja. In to je naš glavni problem. Torej, morali bi protestirati proti vsakemu obveznemu šolstvu, kjer se nas usmerja v ubijanje in uničevanje življenja v tleh , vodi in zraku.

   

   

  Mi lahko še naprej, delamo revijo, letake, pišemo pobude, dajemo predloge, a v isti sapi nas degradira in povozi šolski in cerkveni program, z svojo lažno stroko in znanostjo.

   

  Po moje je čas, ko treba opozoriti na ta zavajajoči in lažni šolski in veroučni program.  Seveda, pa mi kot posamezniki moramo prvo biti prepričani in sigurni v sebe in svoje razmišljanje, da za nas ni potrebe ubijati in izkoriščati ljudi, živali in narave v nobenem primeru. Torej, za mene  ne obstaja nobeden razlog za to pa če je še tako lepo predstavljen.

   

  Stanko Valpatič, predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice

   


  Nazaj

  Komentiraj

  • Na voljo imate še znakov.
  • Vpišite prikazane znake
   This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
     
  Dodaj komentar

  Komentarji: Vseh: 1

  • Avtor: Datum: 28.10.2022 07:13 Absolutno in iz lastnih izkušenj se strinjam z napisanim.
   Sem veganka in učiteljica.