Moč vitamina D

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 24,80 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 24,80 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 

 

 

Zakaj knjiga o vitaminu D?  Brez sonca in vitamina D ni življenja. Skoraj ni bolezni, ki ne bi bila povezana z vitaminom D.

 

Ne glede na prehranske navade ali življenjski slog obstaja samo en vitamin, ki ga s hrano ne moremo dobiti – to je vitamin D. Razumljivo, saj evolucijsko gledano vitamin D nikoli ni bil snov, ki bi jo bilo treba vnašati s hrano. Dovolj je bilo živeti in delati na soncu, tako kot so to počeli naši predniki, in potrebe po tej snovi so bile samodejno zadovoljene, saj ga naše telo samo tvori v potrebnih količinah, če smo le z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni sončnim žarkom.

 

Tudi sam sem na začetku pomislil, kako je mogoče, da se je narava tako kruto poigrala z nami, da smo praktično obsojeni na pomanjkanje vitamina D in na vse težave, povezane s tem. Potem pa sem dojel, da se ni narava poigrala z nami, ampak mi z naravo – opustili smo naravno življenje, zato plačujemo ceno, tudi v obliki pomanjkanja vitamina D.

 

Narava nam zagotavlja dovolj vitamina D, a le če živimo po njenih pravilih. Ker temu ni tako, več kot polovici prebivalcev primanjkuje vitamina D.

 

Stališče, da smo lahko tudi v prihodnje brezbrižni glede vitamina D, ima daljnosežne negativne zdravstvene in ekonomske posledice za posameznika in skupnost.

 

Veliko kliničnih preizkusov in drugih znanstvenih študij kaže, da optimalne ravni vitamina D zmanjšajo tveganje za številne bolezni in prezgodnje smrti. Tudi dejstvo, da so številne avtoimunske bolezni pogostejše na območjih, ki so bolj oddaljena od ekvatorja, kar pomeni manjše tvorjenje vitamina D, je vredno upoštevati, čeprav so lahko poleg manj sonca prisotni še drugi dejavniki. Če je še pred leti veljalo, da vitamin D preprečuje rahitis pri otrocih, sodobna znanost ugotavlja, da skoraj ni bolezni, ki ne bi bila tako ali drugače povezana z vitaminom D.

 

Ker smo zaradi sodobnega načina življenja prikrajšani za možnost samooskrbe s sončenjem, ker še nimamo jasnih in glasnih opozoril o resnih posledicah pomanjkanja vitamina D in ker obstaja prava zmeda o priporočenih dnevnih vnosih, sem ocenil, da lahko prispevam k ozaveščanju o pomembnosti vitamina D in k dobri informiranosti o tem, koliko ga zares potrebujemo in kako ga lahko pridobimo. To je poslanstvo te knjige.

 

Znanje o vitaminu D je zelo pičlo. Še pred desetletji smo se v šolah učili, da “vitamin D sprejemamo s hrano, nastaja pa pod vplivom ultravijoličnih žarkov tudi v naši koži”. Enako je zapisano tudi v učbeniku za medicinske šole, z dodatkom: “dobimo ga zlasti v mleku, ribjem olju, v ribah, jajcih itd.”. Tako so se generacije laikov in medicinskih strokovnjakov učile podobnih neresnic, zato danes mnogi ne poznajo lastnosti in pomena tega vitamina ter trpijo zaradi njegovega pomanjkanja. Generacije zdravnikov in drugih, ki bi naj skrbeli za naše zdravje laikov in medicinskih strokovnjakov se o vitaminu niso naučile praktično nič. 

 

Zaradi pomanjkanja znanja in zanimanja za vitamin D je tudi pri strokovnjakih veliko napačnih in zastarelih informacij in zablod, ki jih najdemo v knjigah uglednih znanstvenikov, na spletnih straneh organizacij, ki bi jim morali zaupati, kot tudi v normativnih aktih zdravstvenih institucij, kjer je določeno, koliko tega vitamina sploh potrebujemo in kako ga je najbolje pridobiti.

 

Presodil sem, da je ocena teh virov potrebna iz dveh razlogov. Prvič, ti viri so (vsaj v času pisanja te knjige, junija 2017) še zelo “živi”. Tako bi nekritičen bralec tehtal med eno in drugo informacijo, pri čemer bi obstajala realna možnost, da sprejme resnico tistega, ki ima več znanstvenih nazivov ali avtoriteto državne institucije. Drugič, treba je dokumentirati, s kakšno lahkoto, prav brezbrižnostjo, znanstveniki, strokovnjaki in državni uradniki zapisujejo in objavljajo lahko dokazljive neresnice, katerih nekritično sprejemanje škodi našemu zdravju. Ko sem prijateljici predlagal, naj redno jemlje dvajsetkrat višje odmerke vitamina D3, kot je predpisano v EU-ju (4.000 namesto 200 IE), me je čudno gledala in sem ji moral na dolgo pojasnjevati ter argumente nekajkrat ponoviti.

 

Zatorej je bilo treba pripraviti nekaj, kar bo vsebovalo najažurnejše in najcelovitejše znanstveno podprte in dokazane informacije, ki so preverjene v dolgoletni praksi velikega števila ljudi.

 

Z iskreno željo, da bi vam priskrbel čim več koristnih informacij o tej čudežni sestavini, sem napisal to knjigo. Prepričan sem, da bo pomembno prispevala k zdravju in sreči mnogih ljudi in prihajajočih generacij.

 

Neznanje je najpogostejši in najmogočnejši vzrok zbolevanja. Vse, kar potrebujete vedeti o vitaminu D in njegovem mogočnem vplivu na splošno zdravje in številne konkretne bolezni, je zapisano v tej knjigi.

 

Znanje je najboljše zdravilo!
 

Knjiga ima 280 strani;
Format: 150 x 215 mm;
Trde platnice, šivano
 

 

Iz strokovnih recenzij:
 
Avtorju je uspelo pripraviti zahtevno in kompleksno zbirko podatkov o vplivu vitamina D na naše zdravje, ki bo lahko koristila raziskovalcem, ki se bodo v prihodnje lotili tega izredno pomembnega, a žal prepogosto spregledanega sopotnika ter oblikovalca našega zdravja in življenja.”
Red. prof. dr. Iztok Takač, dr. med., svetnik
 
 
Hvaležna sem avtorju za olajšanje vsakdanje zdravniške klinične prakse, saj je sedaj veliko lažje odgovoriti na vprašanje, zakaj je pomembno doseči optimalno vrednost vitamina D – preprosto priporočimo knjigo o vitaminu D. Upam, da bo ta knjiga vzbudila zanimanje javnosti in javnih ustanov za sprejetje novih spoznanj o pomembnosti vitamina D, da bi imeli čim bolj zdravo in produktivno prebivalstvo.
Dr. Martina Matovinović, dr. med.
 
 
Avtorju je uspelo z medicinsko-prehranskega vidika spisati delo, ki presega potrebe laičnega bralca, vendar hkrati podaja jasna sporočila za vsakogar. Njegova poglobljena obravnava ene hranilne snovi predstavlja novost in unikat v slovenskem prostoru. Avtor se v delu izkaže kot strokovno in moralno kompetenten.
Dr. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živil. tehn.
 
 
Knjiga Moč vitamina D v razumljivem jeziku osvetljuje problem pomanjkanja vitamina D, izpostavi posebej ogrožene skupine prebivalstva ter opiše različne bolezni, ki bi lahko bile povezane s pomanjkanjem vitamina D. Menim, da bo knjiga zanimiva za širok krog bralcev, vključno z nosečnicami in mladimi mamicami, ki se včasih premalo zavedajo možnih ugodnih učinkov nadomeščanja vitamina D.
Dr. Andraž Dovnik, dr. med.
 
 
Knjigo sem prebrala in me je navdušila. Tako natančnega (strokovno in metodološko) opisa vitamina D še nisem zasledila, zato bo knjiga zelo dober vir informacij tudi za moje kolege. Napotki iz knjige Moč vitamina D in knjige Hipokrat je bil kuhar – poti iz medicinskih iz prehranskih zablod vas lahko popeljejo nazaj v vaš izgubljeni raj zdravja in sreče. 
Špela Resnik, dr. med., spec. druž. med.
 
 
Avtor s celovitim pristopom in neverjetno lahkotnostjo pisanja nagovarja širok krog bralcev z namenom izboljševanja skromnega znanja splošne populacije (tudi velikega števila znanstvenikov) o tej zelo aktualni problematiki. Popolnoma sem prepričan, da bo vsak bralec, ozaveščen in opogumljen z novimi spoznanji, začel z novimi prehranskimi navadami in poskrbel za dvig ravni vitamina D v vsakdanjem življenju. 
Dr. Dario Lasić, dipl. inž.
 
 
Menim, da je treba avtorju čestitati za pogum in voljo, da stopi iz “standardnega” okvirja ter posreduje več informacij o tako pomembni stvari, kot je vitamin D. To je storil na razumljiv način, ki nas usmerja v preventivo in skrb za lastno zdravje.
Prim. doc. dr. Ante Barbir, dr. med.
 

Kazalo vsebine

 

Strokovne recenzije

Zakaj knjiga o vitaminu D

Uvod

PRVI DEL: VITAMIN D

 

Poglavje 1: Da boste bolje razumeli to knjigo

 

Splošno o znanstvenih raziskavah
Oblike medicinskih študij
     Randomizirane študije
     Dvojno slepe študije
     Epidemiološke študije
     Kohortne študije
     Meta študije
     Druge oblike študij
Medicinske raziskave o vitaminu D

 

Poglavje 2: Zgodovina vitamina D

 

Poglavje 3: Kaj je vitamin D

 

Zakaj je vitamin D pomemben

Simptomi pomanjkanja vitamina D
Vitamin D3 ali vitamin D2
Sodelavci vitamina D

 

Poglavje 4: Koliko vitamina D potrebujemo

 

Naravne potrebe po vitaminu D
Strokovno določene potrebe po vitaminu D
Uradne strokovne smernice različno usmerjajo
Kako doseči naravno raven vitamina D
Kdaj je vitamina D preveč
Merjenje ravni vitamina D, PTH, kalcija
PTH (paratiroidni hormon) in vitamin D
Kalcij in vitamin D

 

Poglavje 5: Epidemija pomanjkanja vitamina D

 

Dejavniki tveganja za pomanjkanje vitamina D
Pomanjkanje vitamina D je danes naravno
Komu primanjkuje vitamina D
Zakaj skoraj vsem primanjkuje vitamina D

 

Poglavje 6: Kdo je posebej ogrožen zaradi pomanjkanja vitamina D

 

Bolniki
Nosečnice in doječe matere
Dojenčki
Debeli
Kadilci
Vegani niso bolj ogroženi zaradi vitamina D

 

Poglavje 7: Vitamin D in športniki

 

Poglavje 8: Viri vitamina D

 

Lastno tvorjenje vitamina D3
     Površina kože
     Način sončenja
     Čas izpostavljenosti
     Moč sončnih žarkov
     Tip kože
     Zdravje kože
     Pravilno sončenje
     Sončenje in rak kože 
Dermatologi (so)ustvarjajo epidemijo pomanjkanja vitamina D.
Vitamin D v prehranskih dopolnilih
Vitamin D v hrani
Kaj to pomeni v praksi
     Mleko in mlečni izdelki
     Jajca
     Jetra
     Ribe
Vitamin D v zdravilih
Vitamin D, solarij in UVB luči
Kako in kdaj jemati vitamin D

 

DRUGI DEL: TISOČ BOLEZNI – ENA REŠITEV

 

Poglavje 9: Medicina in vitamin D

 

Vse dogajanje v telesu je povezano z vitaminom D
Vse dogajanje v medicinsko-farmacevtski industriji je povezano z dobičkom!
Ali zgolj farmacevtska zdravila zdravijo?
Vsako zdravilo je lahko nevarno
Še ena velika farmacevtska blamaža
Zakaj zdravniki ne zdravijo z vitaminom D?
Zdravniki ne smejo zdraviti z vitaminom D
Zdravniki nočejo zdraviti z vitaminom D
Če hočete ostati in postati zdravi

 

Poglavje 10: Vitamin D in bolezni

 

ADHD
Akne
AIDS
Alergije
Alzheimerjeva bolezen
Anemija
Apneja
Astma
Atopični dermatitis
Avtizem
Bolečina
Bolezni srca in ožilja

 

Crohnova bolezen
Črevesne bolezni
Depresija
Demenca
Druge duševne bolezni
Dihala
Diabetes tipa 1
Diabetes tipa 2
Erekcija / erktilna disfunkcija
Fibromialgija
Gripa
Hrbtenica (bolečine v križu)
Izguba las (alopecia areata)
Jetra
Karies
Kognitivne funkcije
Krvni tlak
Lupus
Luskavica
Multipla skleroza
Menopavza
Možganska kap
Osteomalacija
Osteoporoza
Preeklampsija
Parodontoza
Protin
Rahitis
Sepsa in septikemija
Tuberkuloza
Vnetje trebušne slinavke – pankreatitis
Vitiligo
Vnetja (pljučnica, okužbe)
Zanositev/neplodnost
Vitamin D – pojavnost in zdravljenje raka
Rak dojk
Rak jajčnikov
Rak debelega črevesa in danke
Rak požiralnika
Rak želodca
Rak pljuč  
Kožni rak, melanom
Rak trebušne slinavke
Rak prostate
Rak ledvic
Rak endometrija

Povzetek

Dodatek A: Anketa o vitaminu D

Dodatek B: Vitamin K